ΤΟ ΠΕΔΙΟ

Η πρόσβαση στο πεδίο γίνεται μέσα από τις Καμάρες. Ο βράχος είναι γκρίζος και κόκκινος ασβεστόλιθος καλής ποιότητας. Οι διαδρομές είναι κοντές (μέχρι 15μ) και είναι ιδανικές για τα πρώτα βήματα όσων θέλουν να ασχοληθούν με την δραστηριότητα ή να δοκιμάσουν στις καλοκαιρινές τους διακοπές, αφού το πεδίο έχει σκιά από τις 10 και έπειτα, αλλά και το μικρό ύψος βοηθάει στην ομαλή εξοικείωση και το πλάτωμα από κάτω προσφέρει έναν άνετο χώρο για μάθημα. Αλλά έχει ενδιαφέρον και για πιο προχωρημένους, μιας και κάποιες διαδρομές έχουν έντονες και πολύ τεχνικές κινήσεις σε μικρά πιασίματα ή αρνητικά περάσματα. Οι βαθμολογίες κυμαίνονται από 5c – 6c+.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Μαύρη Σπηλιά είναι ένα πεδίο 14 διαδρομών που δημιουργήθηκε το 2019 από τους Δημήτρη Τιτόπουλο και Αντώνη Τσεσμετζόγλου, κατόπιν πρόσκλησης της Δημοτικής Κοινοφελούς Επιχείρησης Σίφνου.

Ο ΒΡΑΧΟΣ

Μια ζώνη γκρίζος και κόκκινος ασβεστόλιθος καλής ποιότητας. Τοίχος με εύκολες αλλά και έντονες και πολύ τεχνικές διαδρομές σε μικρά πιασίματα ή αρνητικά περάσματα. Στη βάση των διαδρομών υπάρχει ταμπελάκι με το όνομά τους.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Υπάρχουν 14 διαδρομές ύψους 12 έως 15 μέτρων και βαθμού 5c έως 6c+. Οι διαδρομές είναι κοντές και είναι ιδανικές για τα πρώτα βήματα όσων θέλουν να ασχοληθούν με την δραστηριότητα ή να δοκιμάσουν στις καλοκαιρινές τους διακοπές. Αλλά έχει ενδιαφέρον και για πιο προχωρημένους, μιας και κάποιες διαδρομές έχουν έντονες και πολύ τεχνικές κινήσεις σε μικρά πιασίματα ή αρνητικά περάσματα. Όλες οι διαδρομές είναι ασφαλισμένες με ανοξείδωτα βύσματα και πλακέτες καθώς και ρελέ με ανοξείδωτα καραμπίνερ.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ

Συνιστάται σχοινί τουλάχιστον 40m, 10 σετάκια, μποντριέ, ασφαλιστήρι, κράνος, παπούτσια αναρρίχησης.

ΕΠΟΧΗ

Η άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο έχουν ιδανικές συνθήκες. Ιδανικό για σκαρφάλωμα μετά τις 10:00 κατά τους θερινούς μήνες, αφού έχει ΒΑ προσανατολισμό.

ΘΕΣΗ

Το πεδίο είναι στις Καμάρες Σίφνου και βρίσκεται σε απόσταση 800μ από το κεντρικό χώρο στάθμευσης, στο λιμάνι.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Μαύρη Σπηλιά: Μωβ διαδρομή

Με τα πόδια

Ξεκινώντας από την πλατεία Καμαρών, κατευθυνόμαστε προς Απολλωνία. Σε 150 μέτρα στρίβουμε δεξιά στην οδό Δεξαμενής και στο δεύτερο στενό (οδός Πηγής) στρίβουμε αριστερά. Φτάνουμε στο τέλος του δρόμου σε αδιέξοδο με χωματόδρομο. Παρκάρουμε και από το τελευταίο σπίτι ξεκινάει μονοπάτι (γιδόστρατα. Ακολουθούμε τη σχετική σήμανση για 450 μέτρα) το οποίο περνάει κάθετα το ρέμα και ανηφορίζουμε προς τα βράχια που βλέπουμε να προεξέχουν ψηλά. Το πεδίο βρίσκεται από πίσω από αυτή τη κόψη.

Συνολική απόσταση από την πλατεία Καμαρών: 950 μέτρα, από το parking: 800 μέτρα, από το camping: 1.050 μέτρα.

Με αυτοκίνητο

Η απόσταση από το parking των Καμαρών είναι μόλις 800 μέτρα και δεν προτείνεται να πάρετε αυτοκίνητο, καθώς τα τελευταία 450 μέτρα γίνονται αποκλειστικά με μονοπάτι.